Fibromiyalji yaygın muskuloskeletal ağrı, yumuşak dokuların gerginliği, genel bir gerginlik hissi, genel yorgunluk, uyku problemleri ile karakterizedir.
Myofasial agri sendromu ise kas gerginliği, limitlenmiş normal eklem hareketi,gergin bantlar ve ağrı ile karakterizedir. Gergin bantlar en çok servikal ve scapular bölge üzerindedir. Spesifik 18 noktadan 11’inde duyarlilik vardır. Buralara basinç uygulamasi(4kg) agrinin artmasın a sebep olacaktır. Fibromiyaljide yaygin agri en az 3 ay sürer. Kisilerde depresyon, uyusukluk hissi, dismenore, konstipasyon, diarre görülür. Hastalar gögüs agrisi, el ve ayakta uyuşukluk hissi, kurumuş deri-dudak-göz den, baş dönmesinden yakınırlar. Hastalarin hafizasi ve konsantrasyonu azalmıştır. Denge ve koordinasyonları bozulabilir. Çevresel faktörler ve stresten çok etkilenir. Hastaların genel durumları iyidir
Fibromiyalji’yi arttıran sebepler:
Ses
Soguk
Az uyku
Anksiyete, emosyonel sorunlar
Nemli, kalabalik ortamlar
Stres
Yorgunluk,
Hava degisimleri
Postmenopoz
Fibrozitli hastalarda agri-spazm-agri halkası çok belirgindir ve bu halka bir yerinden kırılmadığı sürece hastalık devam eder.
Fizik tedavi bu hastalarda iyi sonuç vermekle birlikte asıl hedef hastaların kendilerine uygun egzersizleri bir yaşa tarzı olarak algılayıp haftada en az 3 gün 45 dakika süre ile yürüyüş ya da yüzme yapmaları gerekir.
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak, hep aynı grup bel kaslarını çalıştırdığı için sakıncalıdır. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hatta yatmak gibi aktivitelerde arada pozisyon değiştirmek önerilmektedir.
Kemik yapımız, önemli organlarımızı koruyan, vücudumuzu destekleyen ve yaşamımız için gerekli temel maddelerden biri olan kalsiyumu depolayan canlı bir dokudur.
Tıp biliminin atası Hipokrat, M.Ö. 5. Yüzyılda “Eğer tüm vücut bölümleri ılımlı düzeyde kullanılır ve egzersiz yaptırılırsa sağlıklı olur, iyi gelişir ve geç yaşlanır, eğer kullanmaz ve kendi haline bırakılırsa hastalıklara yatkın olur, sağlıksız gelişir ve hızlı yaşlanır.” Diye yazmıştır.