Omuz ekleminde 3 kemik yer alır; kürek kemiği (skapula), kol kemiği(humerus) ve köprücük kemiği(klavicula). Kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan yapı rotator kılıftır. Bu kılıf 4 kas kirişinden oluşur: supraspinatus, infraspinatus,teres minör ve subskapularistir. Kaslar kemikleri bu kirişleri çekerek hareket ettirirler. Rotator manşet kolumuzu kaldırmada ve rotasyon hareketlerine yardımcıdır. Rotator manşet kolumuzu kaldırırken kol kemiğini kürek kemiğinin yuvasında sıkı bir şekilde durmasını sağlar. Rotator manşet; kürek kemiğinin çıkıntısı olan akromion ile omuz başı arasında 1-1,5 cm lik bir aralıkta uzanır. Akromion ile rotator manşet arasında bursa adlı kese şeklinde yapı yer alır. Bu yapı kayganlaştırıcı bir sıvı ile kemik ve kas arasında sürtünmeyi azaltır. Hareket açıklığının devamı için yumuşak bir bölge sağlar.
Nedenleri
Genellikle kolumnuzu kaldırırken akromion ve rotator manşet te3ndonları arasında rotator manşet tendonlarının kayarak hareket etmesini sağlayacak yeterli alan vardır. Fakat her omuz kaldırışımızda tendon ve bursa dokusunun akromiona bir miktar sürtünmesi olur. Bu olaya impingement(sıkışma) denmektedir.
Herkesin omzunda belli derecelere kadar sıkışmaktadır. Gün içinde kolumuzu omuz seviyesi üzerine her kaldırışımızda bir miktarda sıkışmaya neden olmaktadır. Genellikle uzun süreli ağrıya yol açmamaktadır. Fakat kolun sürekli omuz üzerine kaldırılmasını gerektiren işler, tekrarlayan fırlatma hareketleri bu sıkışmanın problem haline gelmesine yol açabilir.sıkışma: rotator manşet tendonlarında irritasyon veya hasar oluşturduğunda problem halini alır.
Kolun kaldırma hareketi kol kemiğinin(humerus), akromionun köşesine doğru zorlar. Aşırı kullanım ile bursa dokusunda irritasyona ve şişmeye neden olur. Akromion ve rotator manşet arasındaki alanı daraltan her olay sıkışmanın kötüleşmesine neden olur.
Kemik çıkıntılar akromion ve rotator manşet arasındaki alanı azaltabilirler.
Belirtileri
Erken evrelerde omuzda sürekli bir acı vardır. Aynı zamanda kolu yana veya öne-yukarı kaldırırken ağrıya neden olur. Hastaların çoğu ağrı nedeniyle etkilenen omuz üzerine yatmakta zorlandıklarının ifade ederler. Arka cebe uzanırken hissedilen keskin ağrı impingement sendromunun güvenilir bir işaretidir. Durum ilerledikçe omuzdaki huzursuzluk artar. Güçsüzlük ve kolu kaldıramam gelişmesi, rotator manşette yırtık oluştuğunu gösterir.
Tanı
İmpingement sendromunda tanı, detaylı hikaye ve fizik muayene ile konur. İş yaşamınız ve günlük aktiviteleriniz hakkında sorular sorulur. Omuzun tekrarlayıcı hareketleri hakkında bilgi edinilir. Anormal eğimli akromion ve kemik çıkıntıları görmek için röntgen istenir. Rotator manşet yırtığından şüphe edilirse MRG(manyetik rezonans görüntüleme)tetkiki istenir. MR tetkiki hem kemik yapıyı hem de tendonları ayrıntılı olarak gösteren bir görüntüleme yöntemidir.
Fizik Tedavi
İlk önce antienflamatuvar ve ağrı kesici tedavi başlanır. Eklemi istirahat ettirmek ve buz uygulamak yararlı olur. Fizik tedaviden ağrı ve inflamasyonun azaltılmasından yararlanılabilir. Omuz hareket aralığını artıran egzersizler faydalı olur. Esas problem omuz instabilitesini düzenleyen stabilizasyon ve nöromusküler kordinasyonu arttırıcı egzersiz programlarından oluşmalıdır.
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak, hep aynı grup bel kaslarını çalıştırdığı için sakıncalıdır. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hatta yatmak gibi aktivitelerde arada pozisyon değiştirmek önerilmektedir.
Kemik yapımız, önemli organlarımızı koruyan, vücudumuzu destekleyen ve yaşamımız için gerekli temel maddelerden biri olan kalsiyumu depolayan canlı bir dokudur.